top of page

Bećirbašić (MOACG BP): Omladinski aktivizam konačno da zaživi u Bijelom Polju (video)

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) je u novembru 2023. godine formirala Opštinski tim MOACG Bijelo Polje, koji je već realizovao nekoliko aktivnosti. Tim poovodom je za Radio Bijelo Polje govorila koordinatorka Opštinskog tima Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Bijelo Polje Nerma Bećirbašić.


Bećirbašićeva u Radiju Bijelo Polje (Foto: Radio Bijelo Polje)

Kako je naša koordinatorka kazala u emisiji Radija Bijelo Polje “Šta može NVO“ da se pridruži MOACG se odlučila, jer je uvijek imala potrebu da pomaže drugim ljudima, te da sada kao koordinatorka ima priliku da, zajedno sa svojim prijateljima, kroz razne aktivnosti pomogne svima kojima je pomoć potrebna.


„Već par godina sam uključena u mnoge projekte preko drugih nevladinih organizacija, međutim otkako je formiran Opštinski tim MOACG dobila sam sjajnu priliku i meni je pripala ta čast da budem koordinatorka. U organizaciji je 15 djevojaka i od početka decembra naše aktivnosti okrenute su prema humanitarnim akcijama, jer smatram da je to najbolji način da se predstavimo i šta MOACG nudi i za šta je omladina spremna. Poklopilo se da su u decembru obilježeni Međunarodni dani volontera i ljudskih prava tako da smo organizovali nekoliko humanitarnih akcija“ kazala je Bećirbašić.Bećirbašić ističe da imaju mnogo ideja kako usmjeriti aktivnosti, ali, kako kaže, do sada su djeca su u fokusu njihove angažovanosti.

Opština Bijelo Polje je podržala MOACG u realizaciji humanitarne akcije. „Prikupljanjem novca za djecu iz Male kućne zajednice u Bijelom Polju (Područna jedinica Doma "Mladost") obilježili smo volontersku nedjelju kada smo uručili poklone djeci koja su u toj ustanovi, a takođe smo obišli Dnevni centar Tisa gdje smo realizovali jednu novogodišnju radionicu, imali prelijepo druženje sa djecom i gdje smo imali priliku da vidimo sve ono što sadrži taj dnevni centar. Mogu da kažem da su u toj ustanovi stvoreni odlični uslovi za djecu sa smetnjama u razvoju gdje uz svu brigu osoblja postoji još bezbroj činilaca koji umnogome olakšavaju i rad sa djecom, ali i život djece koja vrijeme provode u Centru“ kazala je Nerma.


Nerma zajedno sa cjelokupnim Opštinskim timom MOACG BP neumorno radi, planiraju aktivnosti, ali što je najvažnije - realizuju ih.


„Ostvarili smo saradnju sa Crvenim krstom, planiramo da pokrenemo projekat “Doniraj krv“ koji je trebalo već da se realizuje, međutim s obzirom da je nama učenicima decembar veoma gust sa rasporedima i da smo svi u obavezama, nijesmo bili u prilici da okupimo dovoljan broj omladine da se održi predavanje i edukacija, pa kasnije i davanje krvi, ali kasnije ćemo to odraditi. Još jedno predavanje smo planirali i to na temu mentalnog zdravlja koje će voditi naša Bjelopoljka Tijana Bulatović, studentkinja. Sarađivaćemo još sa mnogo mladih ljudi i pravimo neku lijepu priču da Bijelo Polje ima omladinski aktivizam koji bi trebao konačno da zaživi“ istakla je Nerma.


Opštinski tim MOACG Bijelo Polje je takođe u prethodnom periodu održao predavanje zasnovano na vršnjačkoj edukaciji na temu zaštite ljudskih prava, kojem je prisustvovalo 60 učesnika, i brojne druge aktivnosti.


Tekst predstavlja je kreiran na osnovu izvoda iz gostavanja koordinatorke Opštinskog tima MOACG BP Berme Bećirbačić.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page