top of page

BE4SA: Uspješno realizovan Kurs poslovnih vještina - mladi spremni za poslovne izazove


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG), uz podršku SlovakAid-a, u okviru projekta Business Education for a Successful Application (BE4SA), uspješno je realizovala trodnevni Kurs poslovnih vještina za mlade od 16 do 30 godina.



Kurs poslovnih vještina održan je 12. decembra, 13. decembra i 14. decembra 2023. godine, u tri intenzivna četvoročasovne treninga dizajnirana da unaprijede zapošljivost mladih i njihove vještine, praktična i teorijska znanja potrebna za konkurentniji ulazak na tržište rada.



U okviru prvog treninga, održanog 12. decembra, mladi su se kroz sesije sa dvije edukatorke upoznali sa projektom BE4SA, unaprijedili vještine pisanja CV-a, upoznali se sa vrstama ovog dokumenta, i saznali kako valorizovati svoje vještine i iskustvo i kvalitetno na njih ukazati kroz CV. Tvrde i meke vještine pojedinca kao resursa bila su posebna tematska jedinica u okviru predavanja, s naglaskom na identifikaciji najznačajnijih mekih vještina za profesionalni svijet. Učesnici su aktivno učestvovali u diskusijama o tome kako inkorporirati meke vještine u CV i kako ih istaknuti tokom procesa zapošljavanja. Radionica je pružila praktične smjernice o tome kako unaprijediti meke vještine kroz različite aktivnosti i vježbe. Konačno, perspektive i izazovi uključivali su raspravu o ulozi vještačke inteligencije u poslovanju, pružajući učesnicima uvid u buduće trendove i razvoj karijere u digitalnom dobu.



Na edukaciji 13. decembra mladi su od edukatora i edukatorke imali priliku da uče o komunikacijskim vještinama i razvoju profesionalnog potencijala, a stekli su uvid i važnost asertivne komunikacije i adekvatnog nastupa u različitim okruženjima. Posebna pažnja bila je posvećena jačanju kapaciteta za poslovnu komunikaciju, pružajući polaznicima alate koje mladi često ne stiču kroz formalno obrazovanje i svakodnevni život. Kroz vježbe su imali priliku da primjene stečeno znanje i vještine u praksi, pripremajući se za uspješno predstavljanje sebe i svojih znanja i proizvoda u poslovnom svijetu.



Na posljednjem treningu, održanom 14. decembra i fokusiranog na profesionalno samopouzdanje i put do karijere, polaznici kursa su otkrili važnost samopouzdanja u profesionalnom kontekstu. Kroz interaktivne vježbe, identifikovali su svoje vrline, poslovne želje i radili na jačanju samopouzdanja. Razmatrane su i teme ambicija i planiranja karijere, a učesnicima i učesnicama su edukatorke pružile alate za postavljanje ciljeva i strategije za njihovo ostvarivanje.




Poseban naglasak bio je stavljen i na komunikacione vještine u kontekstu intervjua za posao, pa su prisutni dobili savjete za uspješne razgovore sa poslodavcima i otkrili koja su najčešća pitanja koja oni postavljaju u toku intervjua.

Mladi su naučili kako da kreiraju kvalitetan CV, odaberu i isplaniraju pravu karijeru, kvalitetno predstave sebe, unaprijede svoje poslovne i komunikacione vještine i adekvatno artikulišu sva svoja znanja kako biste osigurali željeni posao!



Otvaramo vrata prilika za mlade u Crnoj Gori!



Projekat “Business Education for a Successful Application” finansira Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju posredstvom mehanizma zvanične razvojne pomoći SlovakAid.



efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page