top of page

19 NVO: Hitno i odlučno kazniti prijetnje zbog izražavanja mišljenja

Zahtijevamo od državnog tužilaštva, Uprave policije i nadležnih sudovada hitno istraže, procesuiraju i adekvatno u krivičnom postupku kazne direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i kolumnisti, prijetnje silovanjem njegovog djeteta, kao i prijetnje nasiljem upućene Jani Vlahović, novinarki i istoričarki, na društvenoj mreži X, a zbog njihove kritike emitovanja agresivno nacionalističke pjesme “Veseli se srpski rode” prilikom izlaska reprezentacije Republike Srbije na Dejvis kupu.Osuđujemo i bezbrojne vulgarne uvrede koje su upućene Ljubomiru Filipoviću i Jani Vlahović, a koje su podložne procesuiranju u prekršajnom postupku. Prilažemo fotografije dijela prijetećih poruka.


Posebno zabrinjava činjenica da je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo sve prijave koje je Filipović ranije podnio zbog upućenih prijetnji, osim jedne zbog koje je Sud za prekršaje u Budvi kaznio povratnika krivičnih djela minimalnom novčanom kaznom u iznosu od 250 EUR.


Izostanak hitne i odlučne reakcije nadležnih organa i nekažnjavanje počinilaca očigledno ohrabruje pojedince da nastave da pozivaju na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Država mora odlučno braniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ubiju, siluju i slično, a pozive na linč neistomišljenika spriječavati i kažnjavati.


Pozivamo državno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da obavijeste javnost o preduzetim radnjama u ovim slučajevima i apelujemo na Upravu policiju da pruži adekvatnu zaštitu osobama koje u kontinuitetu dobijaju direktne prijetnje smrću.


Konačno, ističemo i da je potpuno neprihvatljivo i zabranjeno ispoljavanje agresivnog nacionalizma i svakog drugog oblika govora mržnje prilikom sportskih i drugih javnih manifestacija, bilo da su Dejvis kup, fudbalske utakmice lokalnih klubova ili društvene mreže.


Saopštenje potpisuju:


Akcija za ljudska prava (HRA)

Asocijacija SpektraCentar za ženska prava (CŽP)

Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG)

Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA

Centar za monitoring i istraživanja (CeMI)

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Centar za demokratsku tranziciju (CDT)

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)Centar za građanske slobode (CEGAS)

Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro

Institut za medije Crne Gore (IMCG)

Juventas

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG)

PRIMA

Sigurna ženska kuća (SŽK)

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG)

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG)

Comentários


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page