top of page

Zabrinjavajući podatak: Crna Gora od svih država koje izlaze na Mediteran u more baca najviše otpada po glavi stanovnika!

jadran jadransko more otpad

U susret sve bližoj ljetnjoj sezoni, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore realizovala je u srijedu 17. aprila edukativnu radionicu na temu Jadransko more - ekologija, flora i fauna.


Radionicu je u djelo sproveo Luka Deretić, zamjenik koordinatora Tima za zaštitu životne sredine, ekologiju i nauku.


Sama radionica bila je interkativnog tipa, omogućujući stalnu diskusiju I mini igre u vidu prepoznavanja vrsta koje nastanjuju naše more. Na samom početku učesnici su se upoznali sa zastrašujućim podacima koji kruže po internetu, a objavljuju ih vrlo povjerljivi izvori, među kojima i same Ujedinjene Nacije.


omladinski klub podgorica jadransko more problem

Crna Gora je država čija se privreda velikim dijelom bazira na turizmu. Samim tim nije toliko iznenađujuć podatak da je 33.51% naše obale urbanizovano, ali i pored značajnih efekata koje ta činjenica proizvodi po naš turizam, ovi podaci imaju i svoju negativnu stranu.


Naime, veliki broj hotela i restorana na našem primorju povećava ispuštanje otpadnih voda u Jadran. Nisu samo turisti krivi za ovakvo stanje već i domaće stanovništvo. Postoji podatak koji govori da Crna Gora od svih država koje izlaze na Mediteran u more baca najviše otpada po stopi stanovnika, čak 8 kg. Kad se to sve nakupi dobija se podatak da godišnje bacamo čak 2146 tona otpada u more. Rezultat svega toga jeste da je naše more u tri najzagađenija u cijeloj Evropi.


mreza za omladinski aktivizam radionica o jadranskom moru najzagadjenije more

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore će nastaviti da kroz ovakve radionice ukazuje na krupne probleme u našem društvu, osviješćujući buduće generacije I usmjeravajući ih na njihovo rješavanje.


Mladi pokreću!

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page