top of page

Put kroz vasionu sa članovima Tima za ekologiju, nauku i zaštitu životne sredine



Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore realizovala je Omladinskom klubu Podgorica radionicu na temu astronomije, tretirajući je kao nauku koja objašnjava neke bitne pojave i na našoj Planeti, a ne samo u vasioni.


Radionicu je održao Mihailo Babić, istaknuti takmičar i autor nekoliko naučno-istraživačkih radova iz oblasti fizike i astronomije.




U okviru radionice pažnja je posvećena nekim fenomenima koji su nama vidljivi i golim okom, poput pomračenja Mjeseca i Aurore Borealis; asteroidima, njihovom značaju i rasprostranjenosti; Velikom prasku i vremenu kao relativnom pojmu. Govorilo se i o povezanosti fizike i astronomije. Kako smo kroz istoriju imali slučaj da su se filozofi dosta bavili naukom, na ovoj radionici učesnici su dali i jedan filozofski osvrt naročito na temu teorije Velikog praska kao jedne od najzaustepljenijih teorija uopšte u nauci.


Radionica je finalizovana veoma interesantnim interaktivnim zadatkom gdje su učesnici morali da se na osnovu jedne obične slike plaže (pejzaža) orijentišu i zaključe o kojem doba dana je riječ. Ovaj zadatak poslužio je za isticanje jedne od glavnih pouka radionice, a to je da je astronomija lijepa nauka zato što se ona proučava samim posmatranjem. Njeno glavno sredstvo su zapravo oči i samim tim je svima dostupna i nudi priliku za istraživanjem.




Zaključak radionice pretočen je u citat Neil Degrass Tyson-a, istaknutog astrofizičara: "Ne samo da smo mi u univerzumu, univerzum je u nama. Ne znam ni za kakvo dublje duhovno osjećanje od tog koje mi ono donosi."


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore poziva sve zainteresovane da i u narednom perioduučestvuju na aktivnostima tima za zaštitu životne sredine, ekologiju i nauku.


Mladi pokreću!

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page