top of page

Crnoj Gori i dalje nedostaje liderstvo koje bi je vodilo u EU


MOACG

U Podgorici, 29. juna 2023. godine održana je godišnja konferencija Centra za građansko obrazovanje partnerskih organizacija, o pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom pod nazivom ,,Osvrt na 11 godina napretka i izazova- kako oživjeti pregovore Crne Gore sa EU“ na kojoj je među 100 predstavnika/ca različitih institucija, nevladinih organizacija, medija, privatnog sektora, političkih stranaka, akademskog sektora, lokalnih samouprava i diplomatskog kora prisustvovala i predstavnica MOACG Đina Šišević.


Cilj konferencije bio je dublje promišljanje o procesu evropskih integracija, posebno imajući u vidu usporavanje tog procesa kao i trenutnu političku, socijalnu i ekonomsku situaciju u državi. Pored navedenog, konferencija je targetirala podsticanje učešća različitih društvenih aktera u diskusijama vezanim za demokratsku konsolidaciju društva.Samo otvaranje konferencije izvršili su predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević u sklopu kojeg je sadržano i video obraćanje izaslanika njemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuela Sarrazina. Nakon uvodnih izlaganja, uslijedio je centralni panel ,,Dostizanje vladavine prava: Vidi li se cilj?“ na kom su svoja viđenja iznijeli glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, nekadašnji sudija ustavnog suda CG, Miodrag Iličković, advokatica Bojana Franović Kovačević iz Crne Gore kao i advokat Vladimir Marinkov, kandidat Srbije za sudiju Evropskog suda za ljudska prava.


“Nadam se da ćemo u naredne tri godine smoći snage da zaokružimo političke procese, da se konsolidujemo i da na tom fonu krenemo u tehnički dio zaokruženja priče, kako bismo okončali evropski put do kraja 2027. godine”, rekao je Milatović.


“Važno je da se u narednih nekoliko mjeseci dese imenovanja u pravosuđu, koja su u nadležnosti Skupštine. Novi saziv će najvjerovatnije biti verifikovan u drugoj polovini jula i sa pozicije predsjednika očekujem da se odgovorno odnesu prema tome i da se nađe koncezus kada je u pitanju odabir pet važnih imenovanja u pravosuđu“, poručio je Milatović, izražavajući očekivanje da će nakon toga uslijediti pozitivan korak od strane EU.Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević navela je da 11 godina od otvaranja pregovora, Crna Gora broji i godine kako nema VDT-a i predsjednika Vrhovnog suda u punom mandatu, niti kompletiran Sudski savjet i Ustavni sud.


“Crna Gora nema ni funkcionalnu pregovaračku strukturu, a izgleda da se bliži i godišnjica izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini iako ta Vlada nastavlja da funkcioniše ignorišući deficit legitimiteta, donoseći neodgovorne odluke sa teškim i dalekosežnim posljedicama”, kazala je Uljarević.


Prema njenim riječima, Skupština je propustila priliku da bude mjesto dijaloga i kompromisa oko pitanja od javnog značaja, a poslanici su, uz punu svijest i upitnu savjest, usvajali neustavne zakone.


Daliborka Uljarević

"Mnogo napretka je postignuto, ali je i izgubljeno dragocjeno vrijeme. Čini se da je u posljednjih nekoliko godina izgubila fokus na evropske reforme, posebno u oblasti vladavine prava, s nizom prepreka koje još nijesu u potpunosti adresirane”, smatra Popa.


Ona je kazala da je potrebna snažna posvećenost reforma. “Stabilna Vlada, kojoj su evropske reforme glavni strateški prioritet, mora se formirati što je prije moguće. Čuli smo ohrabrujuće signale i jasne poruke većine političkih aktera nakon izbora, ali i predsjednika Milatovića. Ali, biće potrebni konkretni potezi”, rekla je Popa.

Ona je naglasila da Skupština treba da postane mjesto funkcionalnog demokratskog dijaloga.“Nažalost, u ovom trenutku Crna Gora zaostaje kada je riječ o pripremi i sprovođenju strateških projekata koje finansira EU”, rekla je Popa, naglašavajući da je potrebno ojačati nacionalne administrativne strukture kako bi se bolje pripremili ti programi.Događaj je održan u okviru projekta „OCD u Crnoj Gori- od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M'BASE“, koji sprovodi CGO u partnerstvu sa njemačkom fondacijom FES, NVO CZIP i NVO Politikon mreža, sve u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page