top of page

Koordinatorka MOACG Sofija Kirsanov učestvovala u promociji zbirke "Pjesnička svitanja"

U četvrtak, 18. marta, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, održana je promocija trojezične zbirke „Pjesnička svitanja", koja je nastala u okviru projekta “Poezijom manjina do mutikulturalnog bogatstva”, koji je finasijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.


Autori zbirke pjesama su mnogobrojni i raznoliki pjesnici i pjesnikinje iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Kosova, a objavljena je pod okriljem NVO Spirit Art Montenegro.

Sofija Kirsanov, koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore, dala je poseban pečat događaju strastveno kazivajući stihove koje potpisuju različiti pjesnici i pjesnikinje čija su se imena našla u zbirci, dok je pjesnik Samir Adžović govorio stihove na albanskom jeziku. Snežana Burzan Vuksanović je takođe interpretirala nekoliko pjesama, na crnogorskom jeziku.

SOFIJA KIRSANOV MOACG

Sofija Kirsanov ističe da je zahvalna na prilici da učestvuje u događaju koji promoviše multikulturalizam i toleranciju, vrijednosti koje MOACG baštini i za koje se zalaže, i to kroz umjetnost, koja predstavlja univerzalni, najbolji, najuzvišeniji jezik kojim se te vrijednosti mogu iskazati. Posebno naglašava zahvalnost KIC-u "Budo Tomović", i ostalim učesnicima projekta i promocije, ali i mnogobrojnoj publici koja nije ostala nijema na stihove koje je govorila, kao ni na ostatak večeri, već je iskazala svoje oduševljenje i razumijevanje za ovaj plemeniti projekat.

O zbirci "Pjesnička svitanja" su govorili: direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović, koja je bila i moderatorka večeri, književnik Veljko Veljković, pjesnikinja i urednica zbirke Edita Dautović, pjesnikinja Vesna Kljajić, ali i neki od autora pjesama koje su se našle u trojezičnoj zbirci.


“Nadamo se da će ova zbirka poezije biti tek početak multikulturalnog umjetničkog stvaralaštva Crne Gore, koja na svoj način obilježava trenutak u vremenu ljudskog postojanja", istakla je Snežana Burzan Vuksanović u uvodnom dijelu promocije.

EDITA DAUTOVIĆ SOFIJA KIRSANOV MOACG

“Potrudili smo se da promovisanjem poezije i pojedinaca kroz umjetnost i stvaralaštvo, oslikavamo duh i tradiciju Crne Gore. Svaki narod i svaka država treba da njeguje i čuva svoju tradiciju i vrijednosti, posebno u kontekstu doprinosa razumijevanju prošlosti, kao i mjesta i uloge svakog subjekta u procesu oblikovanja budućnosti:, kazala je Edita Dautović, koja je tokom promocije izražajno govorila stihove sopstvenih pjesama koje su objavljene u zbirci "Pjesnička svitanja".


Pjesnikinja Vesna Kljajić se obratila prisutnima: “Bez obzira na nacionalnost, vjeru, različitu kulturu, ono što svi dijelimo su emocije i ove pjesme pokazuju da jedino što vrijedi i spaja ljude i čini nas boljima su baš osjećanja. Njih treba dijeliti kroz pjesme, priče, ljubav, druženje. Poezija se piše srcem, zato ničije srce ne može ostati imuno na stihove koji prodiru duboko u dušu“. Upravo su njeni stihovi, koje je potom govorila, dokazali da su njene riječi istinite.


Književnik Veljko Veljković govorio je o multikulturalnosti i pluralizmu koji se ogledaju u autorima, ali i sadržaju zbirke.

KIC BUDO TOMOVIC MOACG

Sofija Kirsanov, koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore, dala je poseban pečat događaju strastveno kazivajući stihove koje potpisuju različiti pjesnici i pjesnikinje čija su se imena našla u zbirci, dok je pjesnik Samir Adžović govorio stihove na albanskom jeziku. Snežana Burzan Vuksanović je takođe interpretirala nekoliko pjesama, na crnogorskom jeziku.


Sofija Kirsanov ističe da je zahvalna na prilici da učestvuje u događaju koji promoviše multikulturalizam i toleranciju, vrijednosti koje NVO MOACG baštini i za koje se zalaže, i to kroz umjetnost, koja predstavlja univerzalni, najbolji, najuzvišeniji jezik kojim se te vrijednosti mogu iskazati. Posebno naglašava zahvalnost KIC-u "Budo Tomović", i ostalim učesnicima projekta i promocije, ali i mnogobrojnoj publici koja nije ostala nijema na stihove koje je govorila, kao ni na ostatak večeri, već je iskazala svoje oduševljenje i razumijevanje za ovaj plemeniti projekat.

Comentários


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page