top of page

Javni poziv za trening "Medijska pismenost u Birziminium HUB-u"

Updated: Apr 23, 2023

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore će u ponedjeljak, 24. aprila u 18 h, održati trening "Medijska pismenost" za buduće omladinske aktiviste u Podgorici - u Birziminium HUB-u, u okviru projekta "Podrška mladima i građanima u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u cilju smanjenja etničke distance - Support for youth and citizens to fight against hate speech and discrimination to reduce ethnic distance", uz podršku Vlade Australije.Mladi će učiti o medijima, kojima su izloženi od najranije dobi, kako bi naučili da ih konzumiraju na pravi način i da kritički sagledavaju pročitano. Razvojem kritičkog mišljenja, doprinosimo smanjenju podložnosti mladih manipulacijama i negativnim uticajima medija. Podstičemo mlade aktiviste da na medije gledaju kao pomoć i podršku za plasiranje i promovisanje ideja koje će izazvati pozitivne promjene u društvu i podstaći mlade da ne budu pasivni posmatrači u društvu, već da upravo oni budu kreatori, inicijatori ali i kritičari društvenih dešavanja. Na treningu će biti riječi i o govoru mržnje, kako ga prepoznati i razlikovati od slobode govora i na koji način možemo zaštititi sebe i druge od istog.

Takođe, mladi će se upoznati sa načinima na koje mogu razvrstati vijesti, i sadržaje same medijske objave, po relevantnosti i na koji način različito predstavljanje jedne te iste vijesti utiče na građane i za čiji interes se takve pojave dešavaju.

medijska pismenost MOACG Podgorica mladi

Podsticanje kritičkog mišljenja, učešća mladih u javnom životu i podrška omladinskim inicijativama moraju biti prioriteti čitavog društva, stoga pozivamo zainteresovane mlade iz Podgorice da se prijave i doprinesu promociji i razvoju omladinskog aktivizma širom Crne Gore!

Trening će održati Marija Manja Jovović i Arijana Nikolić Vučinić, koje imaju dugogodišnje iskustvo u oblasti medija, odnosa sa javnošću i obrazovanja. Jovović i Nikolić Vučinić su aktivne u oblasti neformalnog obrzaovanja u NVO "Obrazovanje za znanje".


Mladi će učiti o medijima, kojima su izloženi od najranije dobi, kako bi naučili da ih konzumiraju na pravi način i da kritički sagledavaju pročitano. Razvojem kritičkog mišljenja, doprinosimo smanjenju podložnosti mladih manipulacijama i negativnim uticajima medija. Podstičemo mlade aktiviste da na medije gledaju kao pomoć i podršku za plasiranje i promovisanje ideja koje će izazvati pozitivne promjene u društvu i podstaći mlade da ne budu pasivni posmatrači u društvu, već da upravo oni budu kreatori, inicijatori ali i kritičari društvenih dešavanja. Na treningu će biti riječi i o govoru mržnje, kako ga prepoznati i razlikovati od slobode govora i na koji način možemo zaštititi sebe i druge od istog.


Takođe, mladi će se upoznati sa načinima na koje mogu razvrstati vijesti, i sadržaje same medijske objave, po relevantnosti i na koji način različito predstavljanje jedne te iste vijesti utiče na građane i za čiji interes se takve pojave dešavaju.


Pozivamo zainteresovane mlade iz Podgoriceda se prijave i doprinesu promociji i razvoju omladinskog aktivizma širom Crne Gore!


Realizaciju treninga podržala je i Kancelarija za mlade Glavnog grada ustupivši prostor za održavanje edukaciju.


Prijave su otvorene do ponedjeljka, 24.04. u 14h.


Projekat "Podrška mladima i građanima u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u cilju smanjenja etničke distance" je podržala Vlada Australije i implementira ga Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore.


"Support for youth and citizens to fight against hate speech and discrimination to reduce ethnic distance" is supported by the Australian Government and implemented by Network for Youth Activism of Montenegro/Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore.


Projekat ima za cilj jačanje kompetencija i spremnosti mladih (sa akcentom na manjine) i, u širem kontekstu, ostalih građana, da utiču na svoje vršnjake i sredinu u kojoj žive, da zaštite sebe i druge od govora mržnje, da rade na smanjenju nivoa diskriminacije, te da aktiviraju omladinu i druge građane. Time, učesnici projekta, postaju aktivisti i mladi članovi kritičke mase koju mogu uvećavati i osnaživati u svom daljem radu i time doprinijeti društvu u cjelini.
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page