top of page

Đukić na panelu "Omladinska politika u Crnoj Gori- izazovi i mogućnosti?" u Skupštini Crne GoreČlanica Organizacionog odjeljenja Mreže za Omladinski aktivizam Crne Gore Jana Đukić prisustvovala je u srijedu, 20.12.2023. godine panelu "Omladinska politika u Crnoj Gori- izazovi i mogućnosti?" na poziv Mreže za mlade Crne Gore u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.


Panel Jana Đukić MOACG

Govornici na panelu bili su: Martin Lulgjuraj, generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i mladih, Krsto Vukadinović, samostalni savjetnik za međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Edin Koljenović, šef lokalne kancelarije RYCO u Crnoj Gori, Jelena Miljanić, programska menadžerka UNDP u Crnoj Gori,  Nikola Rovčanin, predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, dok je moderator bio Vladimir Perazić, generalni sekretar Mreže za mlade Crne Gore.


Gospodin Lujgjuraj govorio je o strateškim ciljevima iz novousvojene Strategije za mlade, napravio kratku retrospektivu o prvim zakonima o mladima, procesu i razvoju nastanka novih strategija.


Panel Jana Đukić MOACG

Gospodin Vukadinović istakao je važnost razgovora sa mladima, te da nije dovoljno da se mladi čuju, već i da se saslušaju na pravi način, kao i da je od velikog značaja samo mišljenje mladih o Zakonu o mladima i Strategiji koja je donešena.


Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore pohvalio je sve veći broj mladih u lokalnim samoupravama, lokalnim skupštinama te i državnom parlamentu koji vrijedno rade i uključeni su u donošenje odluka, jer na taj način najbolje mogu da predstave stanje društva iz ugla mladih i šta je to mladima potrebno.


Panel Jana Đukić MOACG

Gospodin Koljenović govorio je o pitanjima koje se tiču mladih, prilikama koje RYCO organizacija nudi. Istakao je da se pitanja koja se tiču mladih moraju mnogo ozbiljnije tretirati nego što se to do sada činilo, jer kada radimo za mlade, radimo za cijelo društvo i državu.


Gospođa Miljanić govorila je o programu "Nova Generacija" koji okuplja mlade iz Crne Gore kako bi doprinijeli rodnoj ravnopravnosti, suzbijanju rodno zasnovanog govora mržnje, seksizma, mizoginije, društvenoj konheziji i održivom razvoju.Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page