top of page

Isidora Ivanović i Nora Pavićević za MOACG o studentskom iskustvu u Sloveniji


MOACG

Crnogorske studentkinje u Sloveniji Isidora Ivanović i Nora Pavićević gostovale su na online radionici "Studije u Sloveniji" i tom prilikom preporučile mladima da se oprobaju u internacionalnim razmjenama i da se vrate u Crnu Goru i stečeno znanje primijene u domovini.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore je u subotu, 28.01. putem Teams platforme održala dvočasovnu radionicu pod nazivom “Studije u Sloveniji”. Ova radionica bila je namijenjena svim zainteresovanim srednjoškolcima i studentima koji razmišljaju da fakultet upišu u Sloveniji, kako bi ih informisala i detaljnije uputila, ali i onima koji još uvijek nemaju formiran stav gdje žele studirati po završetku srednje škole.


Radionica je započela kratkom obukom o studijama u inostranstvu koju su vodile Đurđa Marić i Nađa Stojanović, članice Organizacionog odjeljenja. Nakon toga je Sofija Krcalović, članica Medijskog odjeljenja svim prisutnima predstavila rad Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore, šta je to što mladima donosi volontiranje u mreži, strukturu mreže i za kraj na koji nam se način mogu pridružiti ili ispratiti naš rad i biti u toku sa aktuelnostima i prilikama za mlade koje MOACG nudi.


U drugom dijelu radionice ugostili smo Isidoru Ivanović i Noru Pavićević, crnogorske studentkinje koje se trenutno nalaze na studijama u Sloveniji. Gošće su kroz razgovor sa moderatorkom Marijom Boljević prenosile svoja iskustva i utiske o životu i studijama u Sloveniji i uputili sve zainteresovane na značajne sajtove i dodatan materijal koji bi im mogao biti od pomoći pri detaljnijem istraživanju i informisanju za željeni fakultet.


Studije u Sloveniji

Govorili smo o procesu prijave i viziranja, finansijama koje je neophodno izdvojiti za smještaj i život u Sloveniji, vannastavnim aktivnostima, putovanjima, ali i o sličnostima i razlikama koje su gošće kroz iskustvo uočile u Sloveniji u odnosu na Crnu Goru.


Na ovaj način MOACG ne pospješuje i ne podržava odliv mozgova, već se fokusira na mlade koji imaju želju da stečena znanja koriste ovdje, i da upravo na takvim ljudima počiva prosperitet Crne Gore. Ovakvim djelovanjem, u bliskoj budućnosti, naša država će dobiti ekonomiste, pravnike, ljekare, političare, diplomate, arhitekte, profesore i brojne druge deficitarne stručnjake, koji su joj potrebni.


Učesnici su bili zadovoljni tokom radionice, ističu da su dobili puno korisnih novih informacija i da im je radionica bila od pomoći, te da su u svakom momentu mogli dobiti odgovore na pitanja i zajedno sa Norom i Isidorom otkloniti nedoumice.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page