top of page

Reagovanje: Spaljivanje lutke pisca i novinara dokaz demokratske nezrelosti i degradacija kultureMreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) izražava duboku zabrinutost zbog  spaljivanja lutke sa likom jednog od najpriznatijih crnogorskih književnika i kolumniste Andreja Nikolaidisa i govora mržnje koji mu je upućen u Herceg Novom.

Koliko je jedno društvo slobodno govori sloboda da se misli i stvara. O tome svjedoče hiljade godina istorije, a napad na književnika i novinara Nikolaidisa, koji je višestruko nagrađivan za svoj angažman u Crnoj Gori i van nje, ukazuje da Crna Gora nastavlja da poprima obilježja srednjeg vijeka i da se u njoj potiskuje slobodna misao.


Relevantni izvori međunarodnog prava, presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i zdrav razum, ukazuju na to da najveći prostor za slobodu govora uživaju umjetnici/ce, dok javni/e funkcioneri/ke, zbog prirode svoje funkcije, moraju imati značajno viši prag tolerancije na kritiku od ostalih građana/ki. Stoga, sužavanje prostora slobode za umjetnički izraz, a sankcionisanje kritike na ovaj način predstavlja potpuno pogrešnu percepciju slobode govora i dokaz je demokratske nezrelosti počinitelja i saučesnika ovog događaja. Postavlja se pitanje, u skladu sa relativizirajućim ili nepostojećim reakcijama institucija i zvaničnika/ca, koji/a umjetnik/ca, aktivista/kinja, novinar/novinarka, ili građanin/ka mogu biti predmet sličnog čina.


Ovaj čin, orvelovski simbol totalitarnosti, ima i ritualni karakter koji podsjeća na ekstremne desničarske, fašističke grupe. Stvaranje atmosfere intelektualne tjeskobe i ograničavanja slobodne misli postaje zastrašujuće simptomatičan slučaj naše društvene realnosti i prijeti da ugrozi temelje demokratskog i građanskog društva, sudeći da ovakav salemski način otklanjanja neistomišljenika ne ugrožava samo pojedinca, već čitavu kritički nastrojenu javnost.


Inkorporiranje ovako nasilnog i vulgarnog čina u program karnevala ukazuje na veći problem zloupotrebe autentične kulture i tradicije za artikulisanje ideoloških frustracija i kao izgovor za postupak za koji ne postoji opravdanje.


Od ključne važnosti za smanjenje tenzija u crnogorskom društvu je njegovanje slobode govora, zaštite novinara i njegovanje slobodnog i jedinstvenog kulturnog izraza. Dodatno, učestalost ovakvih situacija ukazuje na nužnost edukacije građana i građanki u cilju jačanja demokratskih kapaciteta, njegovanja demokratske političke kulture i građanskog karaktera ove države.


MOACG poziva nadležne institucije na sankcionisanje podstrekivanja nasilja i mržnje i počinitelje govora mržnje u ovom i u svim narednim slučajevima ističući da je spaljivanje novinara i pisaca, pa makar i simbolično, granica preko koje kao pojedinci, društvo i rezultat civilizacijske evolucije ne smijemo preći!


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page