top of page

Rastanak i studentski život u Sloveniji

Updated: Feb 19, 2022

U ovom blogu Nore Pavićević, crnogorske studentkinje Pravnog fakulteta u Sloveniji (Mariboru), se možete uputiti kako izgleda odlazak na studije, zašto odabrati Sloveniju, kada je rok za apliciranje. Takođe, uskoro ćemo organizovati i radionicu na temu studija u Sloveniji.


Odlazak na studije

Svaki rastanak je težak, na ovaj ili onaj način, ali sigurna sam u jedno, da najviše bole oni kada ostavljamo nešto neprocjenljivo, da bismo dobili nešto “bolje”. Da li je bolje? Ne znam, još uvijek. Da li rastanak boli? Boli, i boljeće uvijek, ali postoji onaj tračak nade da će sve što prije proći i jednog dana se isplatiti.


Rastanke nekada ne možemo predvidjeti i ne želimo ih, a nažalost ne možemo ih ni spriječiti,ali zato možemo vjerovati u to, da na kraju svakog tunela postoji svjetlo, ili kako bi meni moja majka govorila: ,,Ko zna zašto je to dobro?”. Vjerovatno se pitate: ,,Šta ima dobro u rastancima? Šta ima dobro u tome kada ostavljate porodicu i najbliže prijatelje? Šta ima dobro u tome kada ostavljate voljenu osobu? Šta ima dobro kada vas više ne dočekuje nakon svakog dolaska kući vaš vjerni prijatelj, ujedno i najveća maza? Reći ću vam. Nema ništa dobro u tome. Teško je, i uvijek će biti, ali uvijek, kao što rekoh na samom početku, postoji nada i vjerovanje da će se jednog dana sve isplatiti.


Moj dolazak u Sloveniju, na samom početku bio je težak, kao što i svaki početak biva.Od tinejdžerskih dana, maštala sam o tome da ću jednog dana, u sopstvenoj advokatskoj kancelariji, rješavati raznorazne slučajeve. Odatle i moja odluka za studije prava.

Nora Pavićević (privatna arhiva)
Nora Pavićević, studentkinja Pravnog fakulteta u Sloveniji (privatna arhiva)

Zašto baš Slovenija?

Mnogi su mi postavljali pitanja: ,,Zašto baš Slovenija?” Sama činjenica da se fakulteti tamo nalaze na vrhu rang liste, diploma iz države Evropske unije, osamostaljenje, učenje još jednog novog jezika, besplatne studije,nova iskustva i poznanstva daju upravo adekvatan odgovor na pitanje: ,,Zašto baš Slovenija?”.


Veoma pogodna stvar za studente koji dolaze iz Crne Gore jeste upravo ta, da su studije u Sloveniji besplatne. Sklopljen je sporazum između Crne Gore i Slovenije, i samim tim studenti iz Crne Gore koji se odluče na studije u Sloveniji dobijaju besplatno školovanje.


Takođe, jedna od beneficija za sve studente u Sloveniji su studentski bonovi. Oni predstavljaju subvenciju hrane za sve studente i dobijaju se od države.


Jedna od bitnih informacija je rad studenata u Sloveniji. Veliki broj studenata ovdje radi po principu studentskog rada preko studentskog servisa, što znači da zajedno sa poslovođama dogovarate vrijeme i rad (u zavisnosti od vaših obaveza) i dogovarate satnicu . Mislim da je ovo veoma dobra opcija, zato što su satnice veoma prihvatljive za studentske potrebe.


Rok za prijave 18. mart

Svakako je dobro da znate da je prvi rok za upis na studije u Sloveniji otvoren od 15. februara i trajaće do 18. marta. Savjetujem vam da, ukoliko želite da studirate u Sloveniji, se prijavite na prvi rok, zato što u zavisnosti od fakulteta i kapaciteta mjesta, možda neće ni postojati drugi, a ni treći rok.


Pridruži se radionici i riješi sve nedoumice

Znam da dosta studenata ima nedoumice i veliki broj pitanja, zato vam sada neću sve otkrivati, već ću vam dati šansu da se pridružite online radionici Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore o studijama i studentskom životu u Sloveniji u subotu, 26. februara (ubrzo će biti objavljeni detalji i forma za prijavu učešća), i da sve nedoumice i pitanja koja imate, sačuvate za tada. Potrudićemo se da vam što opširnije objasnimo proces apliciranja za fakultet, način života, učenja jezika, i da va, vam damo realan pogled na finansije i troškove, studentski život, sportske mogućnosti, kao i mnoge druge teme na koje budete željeli odgovore.

Nora Pavićević, studentkinja Pravnog fakulteta u Sloveniji (privatna arhiva)
Nora Pavićević, studentkinja Pravnog fakulteta u Sloveniji (privatna arhiva)

P.S.

Ne budite u strahu. Budite korak ispred vaših vršnjaka. Ako vam se ne dopadne i bude vam teško, uvijek ćete znati odakle dolazite i gdje se mozete vratiti. Ako se ne pronađete u odabranom fakultetu, uvijek možete tih godinu dana iskoristiti za usavršavanje jezika i rad.


Pokušajte i vjerujte u sebe, jer ako vi ne budete vjerovali, neće ni drugi vjerovati u vas.


Čekamo vas! Nora PavićevićFotografije: Alma Rastoder (IG: @alma_rastoder)

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page