top of page

BOJANA ŽIŽIĆ: "SVIJET U MALOM - OČEKIVANJA SU VELIKA"

Bojana Žižić, učenica Gimnazije "Slobodan Škerović" dobitnica je UWC stipendije za nastavak školovanja u Njemačkoj. Specijalno za nas - Bojana!


Kako doživljavaš osvojenu stipendiju?


Stipendija je, svakako, nešto što sam priželjkivala još od osnovnoškolskih dana. Za mene ona ima najveći značaj u domenu obrazovanja, ali i u činjenici da je taj koledž ,,svijet u malom“, te da ću dobiti priliku da se upoznam sa djecom (i to najboljom) koja dolaze iz različitih razvijenih i nerazvijenih država svijeta.

BOJANA ŽIŽIĆ - MOACG

Šta te je podstaklo da konkurišeš za ovu stipendiju i šta očekuješ od iste?


Od malena sam o divnom kopnceptu UWC (Ujedinjenih svjetskih koledža) slušala od svoje majke koja je svojevremeno bila njihov učenik; podstaknuta njenim primjerom, ali i željom da iskoristim svoj potencijal i steknem što bolje obrazovanje, odlučila sam da apliciram na konkurs za dobijanje stipendije. Očekivanja su velika, a potkrepljuju ih pozitivna iskustva bivših i trenutnih učenika UWC-a sa kojima sam razgovarala. Nadam se da će ih sam koledž ne samo ispuniti, već i nadmašiti.


Da li misliš da su mladi dovoljno upućeni u stipendijske programe koji su im na raspolaganju?


Što se tiče nekih, da se tako izrazim, malo ozbiljnijih/ popularnijih stipendija - da, ali činjenica je da mnoge države nude različite programe za srednjoškolce koji su djelimično, ili nijesu uopšte propraćeni od strane škola, a samim tim i učenika. Posebno bih istakla da stručne i mješovite srednje škole u Crnoj Gori nijesu dovoljno informisane o mogućnostima školovanja u inostranstvu, čemu doprinosi i činjenica da se njihovi učenici rijetko prijavljuju za ovaj vid razmjene znanja i iskustava.


Na koji svoj uspjeh si najviše ponosna?


Neskromno ću priznati da je iza mene jedna vrlo uspješna godina, obojena brojnim najboljim mjestima na državnim i međunarodnim takmičenjima, školskim postignućima, društvenim doprinosima... Stipendija je na jedan lijep način sve to obuhvatila i nagradila, ističući da se rad, zalaganje i trud uvijek isplate. Međutim, moj najveći uspjeh u protekloj godini nije akademske prirode, već je u pitanju činjenica da smo (moja porodica i ja) u vremenu pandemije ostali zdravi, te bih, shodno tome, ostala postignuća okarakterisala kao manje važna.


Pošto znamo da si odličan đak, kako uspijevaš uskladiti gimnazijalski život i nizati ovakve uspjehe?


Uz mnogo rada i truda. Iskreno govoreći, za mene je proteklo tromjesječje bilo vrlo izazovno. Na uobičajene obaveze oko ocjena došli su i državno takmičenje i pripreme za stipendiju. Zahvalna sam profesorima i razrednoj što su pokazali razumijevanje prema meni i situaciji u kojoj se nalazim i dali svoj doprinos da mi, koliko je to bilo u njihovoj mogućnosti, olakšaju ovaj period. Međutim, smatram da se uz dobru organizaciju, posvećenost i malo više rada može ostvariti produktivnost i postići željeni cilj.

BOJANA ŽIŽIĆ - MOACG

Ko je neko na koga se ugledaš i čiji te uspjeh motiviše?


Trudim se da sebi ne pravim idole, već da pratim neka svoja interesovanja i ambicije, ali ako bih izdvojila nekoliko ličnosti čiji rad i djelo poštujem to bi svakako bili:


Greta Tamberg - djevojčica koja nas svakog dana podjseća da sa velikom voljom, željom i motivom sami možemo pokrenuti promjenu;


Jasinda Ardern - predsjednica Novog Zelanda, koja svakodnevno pokazuje da su žene itekako sposobne da rukovode državom i da je učine stabilnijom i naprednijom; ujedno njegujući i porodične vrijednosti;


Malala Jusafzai - najmlađa dobitinica Nobelove nagrade za mir, koja intenzivno vodi bitku za pravo djevojčica na obrazovanje.


Kakvu porodica ima ulogu kada je u pitanju tvoj uspjeh?


Porodica na moj život generalno ima ogorman uticaj. Iako su mi ostavili da sve izbore napravim sama, roditelji su odigrali ključnu ulogu u pogledu mog vaspitanja, koje je bilo osnova svakog uspjeha. Uvijek su nas (moje sestre i mene) podsticali da, kroz različite knjige ili aktivnosti, otkrijemo nešto što nam se dopada, mislimo izvan okvira i šablona, da tražimo ljepotu u različitosti... Sestre su mi u svemu uvijek bile najveća podrška. Za starijom sestrom sam uvijek slijedila i možda su mi upravo njeni uspjesi bili podsticaj da ostvarim neke svoje, dok sam se od druge sestre mogla naučiti brojnim drugim stvarima, kao što su: preciznost, temeljnost, uporonost, posvećenost... Volim da mislim da je moja ličnost satkana od savjeta, iskustava i ljubavi koje su mi pružali ljudi oko mene, dok je sve to objedinjeno pod okriljem mojeg ,,ja“.


Ko je Bojana kada nije na polju nauke i ruskog jezika?


Bojana je uvijek na tim poljima- ona čine moju svakodnevicu. Međutim, prilikom upoznavanja sa nekim novim- prvo će doći do izražaja moja vedra i energična ličnost, a potom moja duša ,,u ruskom stilu“. Smatram da je najbolje iskorišteno vrijeme- ono koje provedem sa porodicom i prijetaljima, te ga najčešće tako ispunjavam.


Takođe držim sebe vrlo okupiranom školskim i vanškolskim angažmanima, volotiranjem u Unicefu i drugim organizacijama, ali najviše volim aktivnosti kao što su čitanje i sviranje klavira; u slobodno vrijeme ćete me često naći za instrumentom kako uživam u zvucima Šopenovog ,,Proljećnog valcera“.


Koji su tvoji planovi za budućnost?


Volim da kažem da o svojoj budućnosti najmanje znam upravo ja. Nije da nemam nikakve planove, ali trudim se da budem otvorena za sva nadolazeća nova iskustva, te da sama sebi stvaram prilike za što bolji život. Imam određene želje u pogledu obrazovanja, od kojih je najveća odlazak na studije u Moskvu i univerzitet ,,Lomonosov“, ali sam spremna da prihvatim i razmotrim i druge opcije. Iako smatram da je za izbor profesije još uvijek rano, nadam se da će mi iskustvo koje ću steći na UWC Robert Bosch koledžu pomoći da donesem pravu odluku.


Koja bi bila tvoja poruka mladima?


Moja poruka mladima bi svakako bila da iskoriste sve prilike koje im se pruže- one su svuda oko nas, da istraju u onome što vole i da, sa velikim radom, vremenom i trudom, u tome postanu najbolji. Mislim da će sve navedeno spojiti jedna rečenica Mahatme Gandija, koja je već toliko puta izrečena, te koju će mnogi smatrati za kliše, ali koja je mene inspirisala, podstakla i motivisala:


,,Budite promjena koju želite da vidite u svijetu“.
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page